2015. május 16., szombat

Brahms: H-moll klarinétötös

HU
Kedves Olvasó!

A kamarazene rengeteg formációban megszólalhat. A legtradícionálisabb formája talán a vonósnégyes, de egészen szokatlan összeállításokkal is találkozhatunk. A klarinétötös (ami tulajdonképpen egy klarinéttal kiegészített vonósnégyes) a klasszicizmus korában alakulta ki, amikor is megalkották a klarinétott. Ismert, hogy Wolfgang Amadeus Mozart egyből megkedvelte ezt az új hangszert.

A mai mű Brahms H-moll klarinétötöse. Bár Brahms a romantika korában élt, de tudatosan visszanyúlt a klasszicista formákhoz, ez ebbe a műben is jól megfigyelhető (mint Brahms szinte összes művében).

EN
Dear Reader,

The chamber music was played by a many ensemble. The most traditional ensemble is the string quartet, but we can find anti conventional ensembles too. The clarinet quintet (which is a string quartet with clarinet) founded in the Classicism, when the clarinet were invented. The clarinet was Mozart favourite instrument.

The piece of the day is Clarinet quintet in B minor by Brahms. Brahms lived in the era of Romanticism, but he used the style of Classicism, what we can consider in this piece too.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése